De reistrends van Duitslands in 2021

Meeting Destinations 1 min

DuurOok benieuwd naar de reistrends in ons buurland Duitsland? De pandemie heeft het reizen en de vakantiegangers al langer dan een jaar ontregeld. We hopen nu met zijn allen dat wanneer we zijn gevaccineerd dat men ook weer zal reizen. Een studie van ITB Berlin Now en Statista meldt zelfs dat de reisindustrie na de pandemie weer helemaal zal opleven. Dus wanneer de wereld weer begint open te gaan, zouden reizen en vakanties ook weer snel moeten beginnen.

Laten we daarom eens gaan kijken wat de reistrends zijn van dit jaar in Duitsland.

Reistrends in Duitsland

Soorten vakantie

Één van de eerste reistrends in Duitsland is de soorten vakanties die er zijn. Je zou denken dat de vakantietypen en voorkeuren drastisch zijn veranderd door de pandemie, maar ze zijn vrij stabiel gebleven volgens het wereldwijde consumentenonderzoek van Statista.

In 2018 gaf de helft van de ondervraagde Duitsers tussen 18 en 64 de voorkeur aan strandvakanties. Familie en vrienden bezoeken, weekendjes weg en verblijven in all-inclusive resorts kwamen respectievelijk op de tweede, derde en vierde plaats. Deze voorkeuren zijn niet beïnvloed door de pandemie.

Strandvakanties

Wat wel is veranderd zijn vakanties in de bergen of in regio’s met een rivier, en ook campings en buitenactiviteiten zijn gegroeid in populariteit 🛶.

De bergen en rivieren zijn van plek zes naar plek vijf gegaan en vakanties op een camping zijn van plek negen naar plek zeven gegaan.

Anderzijds is het stadstoerisme juist verminderd in populariteit. Bezienswaardigheden in de grote steden bekijken is van plek vijf naar plek zes gegaan en winkelen in een buitenlandse stad is van plek zeven naar acht gegaan. Stadstoerisme valt hierdoor ook niet in het rijtje van de reistrends.

Men geeft nog steeds veel voorkeur aan de strandvakanties en daarom zijn deze ook dit jaar weer populair 🏖️. Door middel van de zoekopdrachten op Google kunnen we zien dat men ook een grote voorkeur heeft voor hiking en fietstours. Dit verklaart ook waarom buitenactiviteiten zijn gegroeid in populariteit.

Bovendien zagen populaire Duitse sites voor buitenactiviteiten ook een toename van het aantal bezoekers in 2020. Komoot registreerde 8,5 miljoen hits in juli 2020, tegenover 4 miljoen in juli 2019.

Activiteiten in de buitenlucht zijn dus erg populair geworden in staan daarom in het rijtje van de reistrends. Doe jij ook graag buitenactiviteiten als je op vakantie bent?

Hiken

Duurzaamheid

Net zoals dat duurzaamheid een belangrijke meeting trend is, is duurzaamheid en klimaatverandering ook één van de reistrends in Duitsland.

Uit de gegevens van Rascasse blijkt dat ongeveer 2 miljoen Duitsers interesse tonen in wandelen en juist deze doelgroep neemt milieubewustzijn zeer serieus. Landelijk gezien komt uit Zuid-Duitsland ook hier de meeste interesse is voor duurzaamheid vandaan.

Volgens Rascasse zijn er ongeveer 3,1 miljoen Duitsers die duurzaamheid belangrijk vinden, dit is ongeveer twee keer zoveel als in 2018.

Tegenwoordig vinden klanten het ook belangrijk dat een evenement duurzaam georganiseerd kan worden. Lees in dit artikel hoe je een evenement duurzaam kan maken en op welke manier je aan het milieu kan denken.

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en daarom is deze trend ook te vinden tussen de reistrends. Hoe zorg jij ervoor dat duurzaam op vakantie gaat?

Duurzame vakanties

Het nieuwe werken: Bleisure

Door de pandemie zijn de lijnen tussen werken en vrije tijd flink vervaagd. Iedereen kent het wel om langer te werken omdat men al thuis is, of het werken wordt bijvoorbeeld in de woonkamer gedaan waar je normaal gesproken bent wanneer je vrij bent.

DRV (vertegenwoordigt de reisindustrie in Duitsland) heeft hierdoor Bleisure (business en pleisure) als nieuwe reistrend geïntroduceerd. Omdat het thuiswerken waarschijnlijk nog wel een tijdje blijft, of het wordt het nieuwe normaal, is het aannemelijk dat thuiswerkers op een andere plek gaan werken dan thuis, bijvoorbeeld op een zonnige locatie als het buitenland.

Mensen die deze mogelijkheid onderzoeken zijn meestal mannen tussen 19 en 39 jaar in midden- en hogere managementfuncties.

Bleisure

Lange afstandsvluchten

De volgende reistrend in Duitsland is dat er nog steeds nieuwe reizen aan het geboekt worden en dan hebben we het vooral over lange afstandsvluchten. Ondanks de pandemie en de Thomas Cook crisis - de touroperator is na 178 jaar ingestort - willen mensen nog steeds geen één vakantie missen. Reizen zit in onze genen.

Mexico, Thailand en de Dominicaanse Republiek hebben allemaal te lijden onder een sterke daling van het aantal boekingen, met een gemiddeld verlies van meer dan tien procent op jaarbasis. Mediterrane plaatsen zoals Malta, Cyprus en Kroatië kennen een sterke groei in boekingen.

Patra Hedorfer, CEO van het Duits Nationaal Verkeersbureau, zegt ook dat mensen uitkijken naar reizen zonder zorgen. Uit studies van IPK blijkt ook dat de bereidheid om naar het buitenland te vliegen in de loop der jaren in veel landen is toegenomen.

Als we weer mogen reizen dan vinden mensen het belangrijk dat dit veilig kan. Duitsland is een perfect vakantieland. Volgens internationale onderzoeken wordt Duitsland beschouwd als een veilig land wat het coronavirus betreft.

Bovendien gaan Duitsers ook graag zelf in hun eigen land op vakantie gevolgd door hun eigen buurlanden Zwitserland, Denemarken, Nederland en Oostenrijk.

Cyprus

Vaccinatie en veiligheid

De pandemie heeft een gevoel van angst gecreëerd als het gaat om reizen. Daarom is vaccinatie en veiligheid de belangrijkste trend onder de reistrends van Duitsland. Het vaccinatieprogramma van Duitsland zal van sterke invloed zijn op het reisgedrag van de inwoners. Het bepaalt immers of we weer mogen of niet.

Volgens eDreams Odigeo zegt 46% van de Duitsers dat vaccinatie een noodzakelijke voorwaarde is om buiten Duitsland te reizen. Verder ontdekte Booking.com dat 38% van de Duitsers strenger zal zijn bij het kiezen van accommodatie en daarbij rekening zal houden met gezondheid, hygiëne, netheid en veiligheid.

Het lijkt erop dat Duitsers erg voorzichtig zijn als het gaat om reizen naar het buitenland. Maatregelen ter verbetering van de gezondheid en veiligheid zijn dan ook van groot belang.

Veiligheid

Conclusie

De wereldwijde pandemie heeft aanleiding gegeven tot nieuwe Duitse reistrends en heeft het toerisme en het reizen voor iedereen volledig veranderd. Deze Duitse reistrends laten zien hoe de pandemie Duitse reizigers en vakantiegangers en hun besluitvorming heeft beïnvloed.

Als je bereid bent om jouw volgende meeting in eigen land, Duitsland of een ander land te boeken, kijk dan eens op onze website. Bij Meetingselect boek jij jouw vergadering overal in de wereld.

Meld je gratis aan bij Insiders

Wil je meer van dit? Meld je nu aan bij Insiders, net zoals andere meeting professionals, om handige en duidelijke artikelen over meeting planning te ontvangen in je mailbox, twee keer per maand.

Meetings industry insights you won't delete. Delivered to your inbox once per month.
Sign up for our newsletter