written by
Marije Wendt

Hoe organiseer je een virtueel kerstfeest (+ 8 ideeën)

Meeting Planning 7 min read

Als team is het belangrijk om het jaar goed en feestelijk met elkaar af te sluiten, maar helaas lijkt het erop dat we dit jaar niet bij elkaar kunnen komen. Het lijkt er daarom op dat een virtueel kerstfeest het enige alternatief is om bij elkaar te komen tijdens de feestdagen - en laten wij hier nou net een paar goede ideeën voor hebben!

Een virtuele bijeenkomst is per definitie niet meteen saaier dan een kerstfeest in real life. Als je op zoek bent naar boeiende virtuele kerstfeest ideeën om je verder te motiveren, aan te moedigen en jouw teamleden samen te brengen, dan is dit artikel zeker iets voor jou!

Veel plezier😍

Ideeën voor het organiseren van een virtueel kerstfeest

1. Laten we beginnen met ijsbrekers

Virtual Christmas Part Ice Breakers

Het laatste wat je wilt op je virtuele kerstfeest is een ongemakkelijke stilte. Gesprekken in het echt gaan meestal wat vloeiender en om deze gesprekken na te bootsen, is het een goed idee om voorbereid te zijn met een paar simpele ijsbrekers.

Hier zijn een paar ijsbrekers voor een virtueel kerstfeest:

 • Deel een hilarische kerstherinnering
 • Zing een kerstlied samen
 • Vertel wat jou slechtste en het beste kerstcadeau is dat je ooit hebt ontvangen

Of stel vragen zoals:

 • Welke vraag zou je aan de kerstman willen stellen?
 • Wat is jouw favoriete kerstgerecht en waarom?
 • Heb je interessante kersttradities in de familie?
 • Wat voor betekenis heeft kerst voor jou?

Hier zijn wat tips:

 • Maak het niet te lang
 • Omarm technologie - Je kan gebruik maken van kleinere groepjes om intiemere één op één gesprekken te stimuleren. Gebruik functies zoals “het digitaal schoolbord”en het “delen van het scherm” voor een betere samenwerking.
 • Gebruik andere opties, bijvoorbeeld een Social Media uitdaging of een spel in de chat of op Slack
 • Wees flexibel met ijsbrekers en improviseer wanneer het nodig is

Wil je meer? Hier zijn extra vragen voor ijsbrekers.

Het gebruiken van ijsbrekers is een geweldige manier om mensen met elkaar te socializen en hierdoor zo meer betrokkenheid en teambuilding te stimuleren.

Wat is het volgende ..

2. Virtueel kerstfeest met karaoke, wie wil?

Virtual Christmas Karaoke

Er zijn talloze liedjes waar iedereen dol op is en kan meezingen, van “Last Christmas” tot “Jingle Bells”. Een kerst karoake maakt van jouw virtueel kerstfeest een grote hit - maak er een vriendelijke wedstrijd van en de winnaar krijgt een prijs. Sync Video is handig om te gebruiken voor karaoke, of je kan gewoon Zoom gebruiken voor de kerst karaoke - hier is een geweldige Zoom Karaoke gids die we hebben gevonden)

Hier zijn wat klassiekers:

 • All I want for Christmas is you - Mariah Carey
 • Last Christmas - Wham!
 • Jingle Bell Rock - Bobby Helms

Wil je meer van dit? Sluit je aan bij andere meeting professionals die zich hebben aangesloten bij Insiders om gratis, handige en duidelijke artikelen over meeting planning te ontvangen in hun mailbox, één keer per maand.

Het volgende, wat dacht je van ...

3. Secret Santa tijden jouw virtueel kerstfeest

Virtual Secret Santa

Secret Santa is voor veel mensen een kersttraditie, dus dit is leuk om tijdens jouw virtueel kerstfeest te organiseren. Met Secret Santa ben je verzekerd van een overgetelijke avond vol met veel plezier, verrassingen en cadeaus!

Wat is Secret Santa precies? Iedereen van de groep trekt een lootje met daarop de naam van iemand anders, jij bent dan zijn of haar Secret Santa. Als Secret Santa koop je in het geheim een cadeautje voor een ander dat meestal niet meer dan een paar euro kost.

Als dit iets is wat je nog nooit online hebt georganiseerd, dan zijn hier handige website’s die je kunnen helpen: secretorganiser en drawnames.

4. Gebruik je virtueel kerstfeest om mensen te complimenteren

Awards for a Virtual Christmas Party

Kerstmis is een tijd van feesten, maar voor jou team kan het ook de tijd zijn om erkenning te krijgen voor hun harde werk. Organiseer tijdens het virtueel kerstfeest een kleine awarduitreiking. Awards zorgen ervoor dat mensen zich gewaardeerd voelen en gemotiveerd zijn voor het volgende jaar.

Wil je iets specialers?

Je kan ook tijdens de awarduitreiking een award geven aan iemand die het best verkleed is als elf, of aan iemand die de leukste kerstmuts heeft. Dit zorgt voor gezelligheid tijdens het virtueel kerstfeest en zorgt voor on

Wat je ook doet, het geven van erkenning aan het team zorgt er voor een sterkere band.

5. Organiseer een kerstdiner tijdens het virtueel kerstfeest

Virtual Christmas Party Dinner and Cooking

Eend, kip, gans, haan of kalkoen, niets voelt zo kerstachtig aan als een tafel vol heerlijk eten. Jammer genoeg is een persoonlijk diner met je team waarschijnlijk geen optie, organiseer daarom een virtueel kerstdiner om toch die gezelligheid te creëren.

Om dingen nog feestelijker te maken, kan het gehele team met zijn allen koken. Bedrijven zoals De Kop van Oost bezorgen pakketten of doe-het-zelf-pakketten direct bij iedereen thuis. Geniet! - Dit is niet alleen uniek, maar het is ook beter dan alleen op een stoel zitten en het feest op die manier te vieren.

Wil je binnenkort met een klein groepje bijeenkomen? Kop van Oost heeft veel mogelijkheden op dit moment. Bekijk eens hun pagina op Meetingselect.

6. Speel Hints

Virtual Charades

Hints is een geweldig spel om iedereen te betrekken en te laten lachen, en het beste van allemaal is dat je weinig hoeft voor te bereiden. Je kan het spel Hints makkelijk via Zoom spelen.

Zo werkt het:

Verdeel je groep in verschillende teams en gebruik een generator om woorden en zinnen te kiezen. De persoon die aan de beurt is om het woord te omschrijven gebruikt de optie “spotlight” in Zoom en het team krijgt één minuut om uit te vogelen welk woord of zin het is. Vergeet niet om de tijd bij te houden.

Hier zijn een paar kerstfilms die je kan meenemen:

 • Miracle on 34th Street
 • A Christmas Story
 • Elf
 • The Grinch
 • Last Christmas

7. Virtueel Escape Rooms

Virtual Christmas Party Escape Rooms

Een Escape Room zal zeker een grote verassing zijn tijdens jouw virtueel kerstfeest en iedereen gaat het er nog lang over hebben. Escape Room is een geweldige manier om teambuilding te stimuleren en mensen worden hier ook creatiever door, daarnaast blijft logisch nadenken ook een must.

Klik hier voor een lijst met verschillende Escape Rooms.

Houd in gedachte dat het niet te moeilijk met zijn voor het team. Het laatste wat het team wil is het oplossen van een ander complex probleem.

Neem een kijkje bij Up Events - zij hebben een aantal geweldige online teambuilding activiteiten.

8. Kerst kookboek

Wees gewaarschuwd - dit gaat gepaard met heel veel koken. Als team kan je samen een kerst kookboek maken door het verzamelen van de meest heerlijke recepten.

1. Vraag een minimaal aantal recepten per teamlid
2. Organiseer het boek op basis van categorieën, bijvoorbeeld voorgerecht, hoofdgerecht en toetjes.
3. Ontwerp een aantrekkelijk kookboek
4. Verstuur het kookboek naar iedereen van het team.

Daarna kan je tijdens Zoom met elkaar samen recepten uit het boek koken.

Veel gestelde vragen

Wat is een virtueel kerstfeest?
Een virtueel kerstfeest is een bijeenkomst van teamleden via videobellen in plaats van een persoonlijke ontmoeting. Het stelt teams in staat om virtueel samen te komen zonder dat ze hun eigen fijne huis hoeven te verlaten. Tools waarmee virtuele kerstfeesten georganiseerd kunnen worden, zijn Zoom, Microsoft Teams, Google Hangouts & Skype.

Waarom zijn virtuele kerstfeesten belangrijk in 2020?
Meeting planners kunnen op dit moment geen grote kerstfeesten organiseren door de pandemie. In plaats van teamleaden het risico te laten lopen dat ze besmet raken, kan het team door een virtueel kerstfeest vanuit huis inbellen en het samen vieren.

Zijn virtuele kerstfeesten goed om te organiseren?
Ja. Vooral voor teamleaden die elkaar niet vaak zien. Een virtueel kerstfeest is een goede manier om teamleden meer met elkaar te verbinden.

Wat zijn de voordelen van een virtueel kerstfeest?
Een virtueel kerstfeest kan heel leuk zijn. Het heeft zelfs een aantal voordelen: het zorgt ervoor dat men over de hele wereld in contact met elkaar blijft en mooie herinneringen met elkaar maken. Daarnaast als het thuiswerken het nieuwe normaal wordt, is het voor op langer termijn een goede optie.

Conclusie

Een virtueel kerstfeest organiseren kan net zo leuk zijn als een normaal kerstfeest.

Hopelijk zorgen deze ideeën voor wat creativiteit voor jouw volgende virtueel kerstfeest. Een laatste tip: het is handig om het programma dat je wil gaan gebruiken voor je virtueel kerstfeest, te ontdekken en te verkennen welke functies het allemaal heeft. Wellicht heb je wel een heel leuk ander idee dat ook mogelijk is!

Meld je gratis aan bij Insiders.

Wil je meer van dit? Sluit je aan bij andere meeting professionals die zich hebben aangesloten bij Insiders om gratis, handige en duidelijke artikelen over meeting planning te ontvangen in hun mailbox, één keer per maand.

Virtueel kerstfeest organiseren
Meetings industry insights you won't delete. Delivered to your inbox once per month.
Sign up for our newsletter